Home / Roggel

Roggel

Roggel is een kerkdorp in Midden-Limburg in Nederland met circa 4100 inwoners. Het behoort sinds 2007 bij de gemeente Leudal. Daarvoor maakte het na de gemeentelijke herindeling van 1991 deel uit van de gemeente Roggel en Neer. Voordien was het een zelfstandige gemeente.


Religie:

Roggel heeft zoals de meeste Limburgse dorpen een meerderheid van katholieken. De Rooms-katholieke Sint-Petruskerk is de enige kerk van het dorp. De Roggelse parochie staan sinds 1 september 2010 met de parochies van Heibloem en Neer onder leiding van dezelfde pastoor. Jaarlijks wordt er op Koningsdag een motorzegening gehouden door de pastoor. De lokale pastoor zegent ook koeien en eindexamenkandidaten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de torenspits van de kerk op. Begin 2012 is de kerk een periode gesloten geweest om de authentieke muurschilderingen te restaureren.


Monumenten:

 • De St. Petruskerk (deels 15e eeuw, met barok hoogaltaar uit de 18e eeuw. Deze kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1447, waarvoor een oudere kerk (12e eeuw) werd afgebroken.
 • De Sint Petrusmolen uit 1901, gelegen op het Nijken. Dit is een rondstenen beltmolen, met als functie het bewerken van koren. De inrichting bestaat uit onder meer twee windgedreven koppel maalstenen.

Buurtschappen:

Buiten de kern van Roggel bevinden zich in het buitengebied een aantal buurtschappen. Deze heten Asbroek, Blenkert, Eind, Hoek, Hoogschans, Laak, Mortel, Nijken, Ophoven, Roligt (valt ook gedeeltelijk onder Heythuysen), Schans en Strubben.


Toerisme:

In Roggel ligt Recreatiepark de Leistert. Het park heeft een 5-sterrencamping die door de Duitse ADAC tot Superplatz is benoemd. Sinds 2011 is ook Buitenhof de Leistert geopend, een bungalowpark met 225 luxe vakantieboerderijen. Wanneer het Recreatiepark vol zit, verblijven ruim 5500 toeristen in Roggel. Er zijn plannen in ontwikkeling voor nog eens 75 vakantieboerderijen en nieuwe voorzieningen.


Jongerenwerk:

In Roggel bestaat een levendig jongerenwerk. Zo wordt er door de Jongerenwerkgroep Roggel, kortweg JWG Roggel genoemd, elk jaar de Kerstsessie (op eerste kerstdag) georganiseerd. Verder is er een maandelijkse jeugddisco in het SJOR-gebouw georganiseerd door de commissie “Energy”. Daarnaast wordt er door KVW Roggel elke zomervakantie de zogenoemde KVW-week gehouden.


Schutterijen:

Roggel kent twee schutterijen:

 • Schutterij St. Petrus opgericht in 1544
 • Schutterij St. Paulus is ontstaan omdat er een aantal leden van schutterij St. Petrus het niet eens waren met de verplaatsing van de schietboom. Een zestal personen richtten op 28 maart 1955 deze nieuwe schutterij op.

Gekozen werd voor de naam St. Paulus met als achterliggende gedachte dat bij een eventueel samengaan van de beide schutterijen de nieuwe naam St. Petrus en Paulus zou kunnen worden.


Sportverenigingen:

De grootste sportverenigingen binnen Roggel zijn:

 • Voetbalclub SV Roggel: het eerste elftal acteert in de vijfde klasse. De vereniging telt zeven herenteams, twee damesteams en een jeugdafdeling
 • Volleybalclub Accretos is een volleybalvereniging in Roggel en Neer en heeft ongeveer 300 leden, waarvan 2/3 jeugdleden.
 • Tennisvereniging TV Wimbledonck
 • Tafeltennisvereniging TTV Leudal
 • Dartclub D.C. Bie Briels uitkomend in de eredivisie van de Weerter Dartbond
 • Ruitersportvereniging P.S.V. De Bergruiters

Verder zijn er in Roggel verschillende handboogverenigingen, een badmintonclub en een Taekwondovereniging.


Harmonie:

Roggel kent vier muziekverenigingen, te weten Drumband Schutterij Sint Petrus, Drumband Schutterij Sint Paulus, XPERO (vroeger Speelgroep Roggel) en Harmonie Amicitia.


Overige verenigingen:

 • EHBO Roggel
 • Er zijn vier handboogschietverenigingen in Roggel (Ons Genoegen, Roos in Bloei, Buitenlust, Heidebloem) en een in het kerkdorp Heibloem (Heideroosje).

Evenementen:

 • Viermaal per jaar is er markt in het centrum van Roggel. Hiervan is de zomerse Tirolermarkt die tegelijk wordt gehouden met Tispelpop waarschijnlijk de drukstbezochtste
 • Hamerslagdag, een smedentreffen in bourgondische sfeer op het terrein bij wind- en motormaalderij St. Petrus
 • Gratis festival Tispelpop.

Carnaval:

Roggel wordt tijdens het carnavalsseizoen omgedoopt tot “Sjansemaekersriek” en op de eerste zondag na 10 november wordt jaarlijks de nieuwe prins uitgeroepen. Op carnavalszondag vindt ’s middags het “Hummelkesbal” voor de allerkleinsten plaats, ’s avonds is er het “JoekseJatseKonkoers”. Op carnavalsmaandag wordt de carnavalsoptocht gehouden en op dinsdag wordt het carnaval afgesloten met de “Waever”, een traditionele zang op het dorpsplein. De activiteiten worden georganiseerd door “Carnavalsvereniging De Sjansemaekers”.

Wordpress Content Protection plugin