img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-5-2024 14:44

Levende Standbeeldenfestival ToonBeeld Thorn 2024

Thorn - 8 mei 2024 - Op zondag 19 mei - Eerste Pinksterdag - is het witte stadje Thorn weer het decor van het jaarlijkse Levende Standbeeldenfestival. Het festival is sinds enkele jaren tevens het Open Limburgs Kampioenschap voor levende standbeelden. Daarnaast dingen de beelden mee naar de Fletcher Publieksprijs. Dit jaar voegt de organisatie daar iets nieuws aan toe: straattheater. En dat betekent dat er nóg meer te lachen valt tijdens ToonBeeld Thorn. 

Wat is de overeenkomst tussen een Disney-heks, een roemrucht belastingambtenaar en zangeres Édith Piaf?  Het lijkt een moeilijke vraag, maar het antwoord is heel eenvoudig. Alle drie zijn ze te zien tijdens het Levende Standbeeldenfestival. Het geeft meteen aan hoe groot de variatie in beelden is die tijdens het festival staan opgesteld in het Witte Stadje aan de Maas. En dan zijn dit nog maar drie van de meer dan twintig ‘living statues’ die dit jaar meestrijden tijdens het open Limburgs kampioenschap. Daarnaast dingen de beelden mee naar de Fletcher Publieksprijs. 

De pittoreske straatjes in het historische witte stadje vormen het perfecte decor voor de levende beelden. In de historische kern wandelen bezoekers van de ene naar de andere verrassing. Gooi een muntje in het bakje en kijk hoe het standbeeld tot leven komt. Even rusten en een hapje eten of drinken? Dat kan op een van de gezellige Thornse terrasjes.  

Bijzonder is het beeld van belastingambtenaar Petrus Motké. De omstreeks 1826 in Thorn geboren schoenmakerszoon schopte het tot inspecteur-generaal van Financiën in Nederlands-Indië. Een monument op de Wijngaard in Thorn herinnert aan deze roemruchte ambtenaar. Tijdens het festival krijgt Motké als levend standbeeld uiteraard een plekje in de buurt van zijn eigen monument.   

Het festival wordt dit jaar uitgebreid met enkele straattheateracts. Er zijn drie spectaculaire optredens van een artiest met ‘hoge nood’ op de Wijngaard. Andere acts trekken door de straten van het Witte Stadje en zullen zorgen dat er nóg meer te lachen valt in Thorn. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.  

De organisatie adviseert bezoekers om zo veel mogelijk met de fiets te komen. Enkele Thornse verenigingen richten bewaakte fietsenstallingen in waar u tegen een kleine vergoeding uw tweewieler kunt achterlaten. Op de website van de organisatie vindt u de locaties. Komt u toch met de auto? Kijk dan op dezelfde website voor parkeertips. 

Praktische informatie

wanneer - zondag 19 mei 2024, van 12.30 tot 16.30 uur

waar - het witte centrum van Thorn

toegang - € 3,50 per volwassene, gratis voor kinderen

meer informatie is te vinden op de website toonbeeldthorn.nl 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto's ToonBeeld Thorn
080524/HvL

Wellicht interessant